زیاده روی یا غلو یکی از انحرافاتی بوده که همواره دین و دینداران را تهدید و تضعیف کرده است. در اسلام و تشیع هم جریان غلو وجود داشته و مشکلاتی را بوجود آورده است.
با مراجعه به خیل روایاتی که در مذمت غلو و غالیان وارد شده است، می توان به اهمیت این موضوع پی برد. گاهی اهل بیت علیهم السلام دستور قتل یک غالی را میدادند و شیعیان را از مراوده با غالیان پرهیز می دادند. بارها نیز در فرمایشات گوناگونی فرمودند که ما را از حد و مقاممان بالاتر نبرید.
پیامبر اکرم(ص) نیز فرمودند: « لا ترفعونی فوق حقّی: مرا بیش از آن چه هستم بالاتر نبرید.» (بحار الانوار، ج ۲۵، ص۱۳۴)
در جریان انقلاب اسلامی نیز باید مراقب باشیم تا گرفتار غلو نشویم. مثلا در تعریفی که از ولایت فقیه ارائه می کنیم، باید از علماء سبقت نگیریم و مقام و شانی که علماء برای ولی فقیه بیان نکرده اند را به رهبری نسبت ندهیم. نگارنده خود شاهد بودم که یک عزیز حزب اللهی برای ولی فقیه علم لدنی قائل شد و این چیزی است که هیچکدام از علماء بیان نفرموده اند و سیره حضرت امام (ره) و رهبری معظم انقلاب اسلامی نیز وجود علم لدنی را برای ایشان نفی می کند.
سالهاست که دشمنان، شبهه ای را در میان جامعه مطرح کرده و چنین نشر داده اند که اگر ولی فقیه همسر شما را بر شما حرام اعلام کند، شما موظف به جدایی از همسرتان هستید! متاسفانه برخی حزب اللهی ها هم بدون آگاهی، ولایت فقیه را اینگونه معنا و تعریف می کنند؛ این در حالیست که ولایت فقیه فقط در حیطه امور اجتماعی سیاسی و اداره حکومت است و به حیطه مسائل فردی ما ربطی ندارد، مگر اینکه کسی مقلد رهبری نیز باشد که در اینصورت در مسائل فقهی و شرعی خود نیز از ایشان تبعیت می کند. همین و لاغیر. اصولاً ولی فقیه وظایف روشنی دارد که از آنها تجاوز نمی کند. حتی امامان معصوم علیهم السلام نیز به گواهی تواریخ معتبر، چنین دستوراتی نداده اند حال چطور ممکن است که رهبری همسر کسی را بر او حرام کند؟
عدم شناخت عالمانه از نظریه ولایت فقیه باعث شده گاهی افراد به ظاهر حزب اللهی سخنان دشمنان را تکرار کرده و بجای دفاع از ولایت عملاً در تضعیف آن قدم بردارند.
ما ولی فقیه را معصوم نمی دانیم و امکان اشتباه و خطا را برای ایشان ثابت می دانیم اگرچه در مرحله وقوع معتقدیم به لطف خدای متعال دو ولی فقیه فعلی و سابق، کمترین خطا و اشتباه را در عمل به وظایفشان داشته اند. همچنین ما ولی فقیه را با اهل بیت علیهم السلام مقایسه نکرده و طبق روایات کسی را قابل قیاس با معصومان نمی دانیم.
تذکرات متعدد رهبری به کسانی که در بیانات و اشعار خود، وصف های فوق معمول از ایشان داشته اند، نشان دهنده اهتمام جدی معظم له در برخورد با غلو در مقام ولایت است.